The Glenlivet – whisky, od której wszystko się zaczęło

Szkocja szczyci się wieloma doskonałymi whisky. Jednak wśród single malt tylko jedna z nich uznawana jest za prawdziwy wzorzec z SÈvres. To The Glenlivet – marka, która może się poszczycić niemal dwoma wiekami tradycji. Jaka jest historia tego wyjątkowego trunku i miejsca, w którym powstaje?

 

 

Szlakiem przemytników

Na początku XIX wieku, na wyżynach Szkocji kwitła produkcja whisky, jednak – ze względu na wysokie podatki – chłodny klimat wyspy przyciągał głównie nielegalnych gorzelników. Mimo restrykcji narzuconych przez Koronę, interes kwitł w najlepsze. Nie chcąc narażać się na konfiskatę trunku, pragmatyczni Szkoci omijali drakońskie prawo, przewożąc butelki np. w trumnach!

Wreszcie w 1823 roku ustanowiono nowe, zliberalizowane przepisy. Rok później George Smith – twórca destylarni w Upper Drumin – jako pierwszy zdecydował się na legalną produkcję whisky. Właśnie tak, w trudno dostępnej, górskiej dolinie regionu Speyside, rozpoczęła się historia The Glenlivet. Za przykładem Smitha poszli inni, dlatego w ciągu kolejnej dekady nielegalna produkcja whisky niemal całkowicie ustała.

Jedyna taka whisky

Jednym z najcenniejszych składników whisky jest czas. Whisky typu single malt to najbardziej ceniona przez koneserów kategoria tego trunku. Do jej produkcji używa się jedynie jęczmienia, drożdży i wody. Jednak jej unikalność tkwi w szczegółach, bowiem każdy producent używa jęczmienia w różnym stopniu zatorfowanego, wodę pobiera z indywidualnego źródła, a dodatkowo – każda destylarnia dysponuje alembikami o indywidualnym, charakterystycznym kształcie i innej wysokości.

The Glenlivet od prawie 200 lat jest wytwarzana według oryginalnej receptury, a destylarnia czerpie niezwykle bogatą w minerały wodę ze źródła Josie oraz innych najczystszych strumieni w okolicy. Swój lekki smak, tak ceniony przez koneserów na całym świecie, The Glenlivet zawdzięcza destylacji w unikalnych alembikach o bardzo wysokiej, smukłej szyjce i charakterystycznym, bulwiastym kształcie. Tajemnica single malt tkwi również w doborze odpowiednich beczek do starzenia whisky oraz w sposobie ich przechowywania. Długie i kontrolowane dojrzewanie The Glenlivet, w ręcznie wytwarzanych, dębowych beczkach, pozwala w pełni rozwinąć się delikatnym i złożonym aromatom.

Bogactwo aromatów

Single malt to whisky dla koneserów i znawców smaku. Aby w pełni docenić bogactwo aromatów i kompleksowy charakter trunku, The Glenlivet powinna być podawana sama lub z odrobiną niegazowanej wody. Otwierając drzwi do świata The Glenlivet, warto też zwrócić uwagę na klasykę w nowoczesnym wydaniu – The Glenlivet Founder’s Reserve, która jest swoistym powrotem do korzeni i stanowi hołd złożony George’owi Smithowi, założycielowi destylarni The Glenlivet. Unikalny kształt alembików używanych w destylarni nadaje whisky klasyczny owocowy smak, a użycie beczek z pierwszego napełniania (oraz klasycznych po burbonie) nadaje jej delikatną słodycz oraz kremowość. To połączenie kreuje wyjątkowo gładką oraz zbalansowaną whisky single malt.

Prawdziwym rarytasem długo leżakujących whisky jest 15-letnia The Glenlivet French Oak Reserve, która zachwyca wyjątkową interakcją owoców i przypraw, dającą intensywnie słodkawy aromat z nutą cytrusową. Pełna paleta kontrastuje smak dojrzałego mango z cynamonem i białym pieprzem. Wszystko to prowadzi do długiego, kremowego finiszu, zrównoważonego pociągającą wyrazistością, uzyskaną podczas procesu dojrzewania w beczkach z francuskiego dębu z regionu Dordogne (stąd na etykiecie termin French Oak Reserve).

 

Uznanie dociekliwych znawców natomiast z pewnością zdobędzie kwintesencja dojrzałości i elegancji czyli 18-letnia whisky The Glenlivet. Jest jednym z najbardziej utytułowanych reprezentantów rodziny single maltów z destylarni The Glenlivet, a wysublimowana kompozycja soczystych aromatów dojrzałej gruszki oraz kwiatów wspaniale komponują się z bogatym i głębokim smakiem i doskonałą mieszanką toffi oraz aromatycznych pomarańczy z subtelną nutą dębu.

Głęboka, wielowarstwowa słodycz płynąca z owoców i kwiatów oraz kremowy smak będący wynikiem wieloletniego, cierpliwego dojrzewania to z kolei znak rozpoznawczy 21-letniej whisky The Glenlivet. Dojrzała, elegancka, bogata. Koneserzy złotego trunku wyczują tu aromaty suszonych owoców z lekką nutą sherry oraz cynamon i imbir ze słodkim posmakiem. Długo utrzymujący się i rozgrzewający finisz ma wyczuwalną nutę prażonych orzechów laskowych.

Najstarszym wariantem whisky marki The Glenlivet w stałej sprzedaży jest wyjątkowo prestiżowa i uwodząca zmysły 21-letnia single malt. To klasa superpremium zarówno pod względem smaku, jak i opakowania. Intensywny, głęboki i kremowy aromat jest cudownie owocowy i ostry – wzmocniony dojrzewaniem w beczkach po sherry. Złożone aromaty imbiru i cynamonu, przechodzące w posmak gorzkiej czekolady i skórki pomarańczowej, dają whisky jedwabiście delikatny i doskonale zbalansowany smak. Finisz jest długi, intensywny i słodki. Każda numerowana butelka opakowana jest w piękną, dębową skrzynkę.

Nowa tajemnicza edycja limitowana

Nie lada sprawdzianem dla zmysłów nawet najbardziej doświadczonych koneserów złotego trunku jest najnowsza, tajemnicza i limitowana edycja whisky. The Glenlivet Code, trzecia odsłona kultowego już trunku, jest testem dla miłośników whisky, którzy chcą wystawić swoje zmysły na próbę. Czarna butelka The Glenlivet Code nie zawiera żadnych informacji na temat składu, wieku ani rodzaju beczki.

Zainspirowany słynnymi kryptologami, single malt został zaprojektowany tak, aby jego miłośnicy mogli odkryć walory smakowe i aromaty. Limitowana edycja The Glenlivet Code w Polsce dostępna jest w liczbie 1002 sztuk.

0
500